divendres, 18 de gener del 2013

 
ECONOMIA CASERA

Ja fa dies que les dones s’han posat a la feina. Els ingressos familiars (pensió) són els de sempre però malauradament les despeses pugen. Hi ha unes despeses fixes: contribucions en uns casos, lloguers en d’altres , llum, aigua,gas,no depenen de nosaltres i per tant res a fer que no sigui augmentar la partida. Hi ha d’altres que ni tan sols existien i que ara s’han convertit en fixes: medicaments, res a fer.
Despeses obligades on la gran economista pot intervenir: alimentació y neteja. Economia de guerra. M’he trobat a moltes veïnes fent el rosari de supermercats per trobar un producte una mica més econòmic. Potser tornarem a l’època en que uns pocs productes servien per tot: el vinagre igual amania un enciam, netejava una paella o fins i tot el cabell.  Solidaritat d’informació. Mentre entre elles s’expliquen receptes econòmiques i gustoses, als mitjans de comunicació ens omplen de receptes amb productes exòtics, caríssims...Com quan jo era petita que a la única tv ens passaven pel·lícules americanes de luxe.

Estirant dels records, veig la meva mare fent la seva aportació a l’economia y alimentació familiar anant a buscar bolets, cargols, espàrrecs...i em pregunto com s’ho feien les dones de la ciutat, estic segura que van trobar les seves estratègies en l’economia submergida: m’han explicat que anaven a cosir a” cases bones”, a netejar...Això sí sense contracte i on el sou era la voluntat de la casa on anaven. Voldria pensar que no tornarem a situacions d’aquesta mena d’explotació.
Cada dia estic més segura de que tot això està molt estudiat, pensat per les grans economies que s’havien deixat guanyar terreny i volen tornar a situacions anteriors on uns quants privilegiats gaudien de tot mentre la resta malvivia.
Haurem de fer com abans,SOBREVIURE, PROTESTAR I LLUITAR 

3 comentaris:

  1. És cert que el economistes no
    compten amb la gent de base i que només pensen per les grans empreses

    És cert que en les despeses fixes no hi podem fer res, ja que estan en mans de l’estat o de les grans empreses

    Voldria fer una diferenciació en la partida alimentació i neteja, que per mi són dues i en el meu cas observo que l’alimentació va seguint les mateixes fluctuacions segons els dies que sempre han tingut els productes frescos o de temporada i que de promig, al menys en el meu mercat, no marquen diferències substancials. Altre cosa és si compres precuinats o envasats, que alguns si que han pujat. El que ha pujat molt é l’oli

    En els articles de neteja, que tots estan subjectes a l’IVA general, en el meu barri hi ha diferències entre productes i supers. Alguns han pujat i altres no

    On l’augment és molt important és en les perruqueries, ja que han pasat de l’Iva del 8 al 21

    Però no oblidem que el que baixa són els ingressos complementaris que es puguin tenir, com quatre calerons en els bancs o un petit immoble arrendat o altres i això també està fora de les nostres mans, i per la classe mitjana té un pes important

    Trullàs

    ResponElimina
  2. És sorprenent com aquest article ens pot fer recordar, a tots, l'extraordinari esforç que varen haver de realitzar les nostres mares, i abans d'elles, les nostres àvies, per tirar endavant les nostres famílies, en un temps en que hi havia molt pocs mitjans econòmics, almenys a casa meva. Elles, amb el seu esforç i la seva dedicació, varen ser el puntal de l'economia domèstica, les que varen saber treure profit fins de les pedres. I encara ho són avui dia.
    Els nostres polítics d'avui tenen l'obligació de recolzar l'esforç que fan totes les dones, dins la família, i evitar que es torni a les situacions de pobresa i de marginació dels anys quaranta. Esperem que ho facin.

    ResponElimina
  3. Un bon article! Si ens dones el teu consentiment, el publicarem també al nostre web que vol créixer amb la veu de l'experiència com la teva, i així arribarà a més gent.

    Núria

    ResponElimina